Aktuell analys, Aktuell reflektion

Finns alla svar i Finland?

Den svenska skolan drabbas av ständig förintande kritik, som ibland närapå får symbolisera hela vårt samhällsbygges stadiga förfall. Ack ja. Vem har rätt och vem har fel? Vad är problemet egentligen? Vi återkommer om det. Det finska utbildningssystemet, däremot, höjs lika regelbundet till alla upptänkliga skyar och rankas som en av världens bästa. Vad – som det brukar heta i reklamfilmer – vad är hemligheten? Nu gör engelska The Guardian (en för min del återkommande källa till aktuella lärdomar) ett försök att förklara.

De är vältränade, alltså välutbildade. Låter som en bra början, eller hur? Ansedda, uppenbarligen. Närmast vördade av allmänheten, om man läser mellan raderna i artikeln. Konkurrensen mellan dem är hård. Långtifrån alla lyckas nå de poster de vill åt. Den krävande utbildningen sägs utgöra basen för den frihet de sedan åtnjuter att själva söka strategier i skolsalen. Skolinspektioner har tydligen inte setts till sedan 1990-talet. Under lärarutbildningen ska aspiranterna själva fostras att fatta egna beslut och använda sitt omdöme. Mycket har tydligen hänt på några decennier i landet, från stark statlig kontroll över skolsystemet till att bygga mer på ackumulerat förtroende mellan myndigheter och utbildningsinstitutioner. Enligt en lärarutbildare som intervjuas av The Guardian har synen på lärare länge varit att det är de som ‘tagit civilisationen ut till de små byarna på landsbygden’ under moderniseringsfasen på 1900-talet.

Forsknings- och faktabaserade processer betonas, samtidigt som skapandet av så kallad kognitiv dissonans uppmuntras. Det vill säga, det är farligt att vara för säker på sin sak och sådana attityder måste utmanas av duktiga didaktiker. Landets resultat på de internationella, omdiskuterade Pisa-testerna är omvittnat goda, men ses av en intervjuad pedagog mer som en trevlig biverkning än som ett mål i sig.

– Lärare i Finland är självständiga yrkesmänniskor, respekterade för att gör en skillnad i unga människors liv, menar en finsk utbildare verksam vid Harvard-universitetet i USA.

Hur svårt kan det vara? Vad vet jag. Fungerar det finska receptet och deras upparbetade traditioner i sammanhanget väl där, men skulle inte ha samma effekt i säg, deras västra grannland? Eller skulle det? Det är jag inte expert nog att uttala mig tvärsäkert eller ens semisäkert om. Men artikeln i sig är läsvärd.

För övrigt lyssnar jag i bokstavligt talat skrivande stund på mexikanska artrockensemblen Cabezas de Cera strömmade från den där svenska streamingtjänsten alla andra streamingtjänster siktar in sig på att slå ut. Det har ingenting med inlägget i övrigt att göra, men raffinerat och spännande tonspråk har de. Verkligen.

 

Källa: “Highly trained, respected and free: why Finland’s teachers are different” av David Crouch / The Guardian 17 juni 2015

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s