Aktuell reflektion

Brittisk politik enligt John Cleese

Helt nyligen hölls val i Storbritannien, ett vad vi vanligtvis uppfattar såsom relativt civiliserat. Men med ett valsystem som ingen riktigt kan förstå. Vi är nog många som undrar hur det egentligen är konstruerat och hur logiskt det är. Just sådana detaljer får vi inte veta så mycket mer om, men några andra korta kommentarer om vem som är vem i brittisk politik levererades strax före valet av komikern med mera, John Cleese i ett videoklipp intervjuad av nyhetsbyrån Bloomberg.

Premiärminister David Cameron är i komikerns ögon ingen direkt ”bad chap” personligen, men han representerar ett parti sponsrat i första hand av hedgefond-chefer och pornografer. Labour får också en känga på grund av en del högt uppsatta halvgalningar, medan (det i det efterföljande valet närmast utplånade) liberaldemokraterna får klarast sympatier från den gamle Monty Python-medlemmen och nyblivne självbiografen. Även om partiledaren Nick Clegg bara är 17 år gammal – allt enligt Cleese. Mer underhållande än klargörande kanske, men kanske ändå kan användas för att lätta upp stämningen under en lekfullhetstarvande lektion i samhällskunskap, statskunskap eller nutida europeisk historia.

Om det där med valsystemet i sig, borde jag väl återkomma någon gång när jag själv förstått tillräckligt för att kunna förklara det…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s