Aktuell reflektion, Lingvistiska lathundar

Språken gladare än vi tror?

Vår vokabulär har en tendens att betona det bästa snarare än det sämsta. Faktiskt. Det vill säga, de flesta talade tungomål i världen förefaller innehålla fler uttryck med en positiv än en negativ laddning. Åtminstone är det vad en större undersökning visar, rapporterade amerikanska The Atlantic nyligen.

Studien har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences. 100 000 ord från texter på tio språk ska ha analyserats och visat på en övervikt för det positiva. Tendensen har tydligen framhållits förr, om inte annat i en studie från 1969 berättar The Atlantic. I den här nya genomgången har material från Google, New York Times, twitter, sångtexter med mera ingått. De berörda språken tillhör de mest talade i världen, såsom engelska, tyska, spanska, arabiska och ryska. Samtliga visade uppenbarligen liknande tendenser, men spanska och portugisiska var gladast i urvalet.

Noterbart är kanske att sångtexter på engelska generellt hade en mer negativ hållning än andra jämförda fora. Så, språket kanske i första hand är ett uppbyggligt verktyg trots allt, konstaterar artikelförfattaren Julie Beck.

Men, att musiklyrik har en dragning åt den mörkare sidan av livet – är det i sig ett problem, eller ett tecken på att de fyller en funktion som en del av konstens kritiska roll i samhället? Eller att de kan fungera som ventilationstrumma för allt från olycklig kärlek till profetisk ilska mot… ja, allt som finns att ilskna till på? Just i detta nu lyssnar jag exempelvis på The Call, ett band som betydligt oftare vädrade konstruktiv frustration och samhällskritik än blåögd naivitet. Bara som ett exempel. Är för mycket lycka ett överskattat fenomen?

Källa: ”Languages Are Mostly Made of Happy Words” / Julie Beck, The Atlantic – 11 februari 2015

Oh, förresten, är ni intresserade av hur ofta folk duschar i olika länder? The Atlantic har sanningen om det också. Eller någon form av undersökning i alla fall…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s